Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016

ΟΙ ΕΟΡΤΕΣ ΕΞΟΔΟΥ, ΟΙ ΑΠΟΝΤΕΣ, ΚΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ


                   Το φαινόμενο του Σαββάτου δεν τό ΄χω ματαδεί!     Σε πληθυσμό; Παρέλασε μπροστά μου σχεδόν η μισή πόλη. Τεράστια πομπή, τουμπάνιασαν τα πόδια μου να στέκομαι όρθιος. Οι πρώτοι πέρασαν περίπου στις 7.30΄ και οι τελευταίοι κατά τις 10 παρά, όξω τους πολιτικούς - τρομάρα τους!
   Τέλειωσε ο φραπές που έπινα και ρούφαγα τον αφρό. Άσε που κάπνισα δυό πακέτα τσιγάρα!  Δεν πειράζει-σκέφτηκα- μας τίμησε πολύς κόσμος με την παρουσία του, ας πάει και το παλιάμπελο! Είδα όμως με έκπληξη, κάθε είδους σύλλογο και συλλογάκι,  σε «γκρουπ» των 10 ή 15 ατόμων.

Σύλλογος Κάτω Παναγιά, Πέρα Παναγιά, Δώθε Παναγιά. Μόνο ο ΓΚΟΡΤΣΟΣ έλειπε!
    Ξεχωριστά ο Αι-Θωμάς, ξεχωριστά η Καλλονή, ξέχωρα τα χωριά του Νιοχωριού  και πάει λέγοντας. Τί σας συμβαίνει ρε παιδιά; Γιατί πάτε χώρια; Τσακωμένοι όλοι με όλους ή δεν έχετε πάρει ακόμη πρέφα ότι ανήκετε σούμα σε καλλικρατικό δήμο με πρωτεύουσα το Μεσολόγγι; Δεν μπορούσαν να σας γκρουπάρουν ή εσείς δεν θέλατε;
     Τέτοιος εγωισμός ή τόση ανοργανωσιά;

     Με τις φιλαρμονικές τί παίχτηκε τελικά; Ήρθαν για να παίξουν ή για να περπατήσουν στο πλακόστρωτο; Μόνο στρατιωτικό μαρς άκουσα να βαράνε οι περισσότερες και κάποιες σκόρπια, έπαιζαν εμβατήρια, ΟΤΑΝ έπαιζαν, που μόνο πένθιμα δεν ήταν! 
     Αν δεν είχαμε την φιλαρμονική του δήμου- στην αρχή της πομπής, λίγοι αλλά καλοί- τον Ιωσήφ Ρωγών και τον Σολωμό, θα μας κλαίγαν  οι ρέγκες!
    Οι τρεις δικές μας, του Αγρινίου και της Αστυνομίας, ξελάσπωσαν την πομπή! 
    Ρεζίλια του κερατά! Τόσο δύσκολο ήταν να δώσει το Πνευματικό κέντρο ή ο «αρχι-μουσικός» του δήμου, παρτιτούρες κατάλληλες στους ανθρώπους καιρό πριν, ώστε να προετοιμαστούν  και να μην γίνουν ρεζίλι; 
    Ξεφτίλες! Κομμάτια ολόκληρα της πομπής, πέρασαν χωρίς ίχνος μουσικής και το βήμα  για «του Κουτρούλ’ το γάμο». Ήρθε τόσος κόσμος να παρελάσει τιμώντας την πόλη και τους πεσόντες, άλλος τόσος κόσμος στήθηκε να τους δει, και οι διοργανωτές στην κοσμάρα τους...

    Ήθελε εθελοντισμό ο Πρόεδρος του Πνευματικού; Έφαγε καλά από εθελοντισμό; Αν δεν χόρτασε, να του στείλουμε delivery λίγο ακόμη...Που ήταν οι εθελοντές του στην πομπή; Ασυνόδευτοι πέρασαν όλοι.
     Προ εθελοντισμού, βλέπαμε ανά εφτά τουλάχιστον μέτρα γυμναστές να συνοδεύουν την πομπή και να βοηθούν στην τήρηση των αποστάσεων και του βήματος. Φέτος τί τους έκανε ο Μέγας Διοργανωτής του Εθελοντισμού; Τους κατάπιε;
    Διορισμένοι γυμναστές, αδιόριστοι, δάσκαλοι, καθηγητές...όλοι έδιναν το παρόν από το βράδυ του Λαζάρου κι όχι μόνο στο πέρασμα της Κυριακής, ένεκα επισήμων!

     Πού ήταν οι εθελοντές του Προέδρου, όταν κατέφταναν τα πούλμαν και δεν ήξεραν οι άνθρωποι πού να παρκάρουν, πού να κατέβουν και κατά πού να κάνουν; Σκόρπιοι στο Δεσποτικό να γίνεται ένας χαμός, σκόρπιοι στο λιμάνι. Μέχρι στα Ταμπακαριά έφτασαν πούλμαν και ρωτούσαν τους γυφταίους κατά πού πέφτει η πόλη και η αρχή της πομπής.
    Ξεφτιλίκια ρημαγμένα!  
   Ξέρατε μόνο να κλείσετε τις πόρτες του Κήπου των Ηρώων από τις 4 το μεσημέρι! Δεν αφήσατε τους επισκέπτες-προσκυνητές να μπουν!
    Τί φοβηθήκατε ωρέ; Μη σας πιάσουν τις θέσεις και δεν τις έχετε το βράδυ; Να τιμήσουν, να θαυμάσουν, να προσκυνήσουν ήθελαν οι άνθρωποι...Λέξεις μάλλον άγνωστες για σας! Κι όμως, όλοι αυτοί «οι ασυνόδευτοι» παρέλασαν και σας ξελάσπωσαν.

       Οι υπόλοιποι όμως, πού ήταν; Τί απέγιναν οι απόντες;

   Λακίσανε από την πομπή οι μαθητές των σχολείων μας. Δεν δηλώνουν πια συμμετοχή, δεν γουστάρουν πια να παρελάσουν με τα χάλια που έχετε. Λιγόστεψαν τα σχολειά την παρουσία τους και γεμίσατε την πομπή με τα ψηφαλάκια σας. Δεν θέλατε να δυσαρεστήσετε κανέναν και τους χώσατε όλους στην παρέλαση!

    Σου είπε κανένας κύριε Πρόεδρε του Εθελοντισμού, πως έχω όρεξη να βλέπω την κάθε κυράτσα να παρελάζει ντυμένη «παραδοσιακό παγώνι», να χαμογελάει στις φιλενάδες της που την καμαρώνουν από το πεζοδρόμιο και να χαιρετά; 
     Κάποτε γινόταν σκοτωμός για την συμμετοχή και πέρναγαν από κρησάρα! Υπήρχε συνοχή, υπήρχε αξιοπρέπεια, υπήρχε ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ. 
    Τα παιδιά μας θέλω να δω να περνάνε. Τα κορίτσα και τ’ αγόρια του Μεσολογγίου, τ’ Αντλικού, του Νιοχωριού κι όχι δείγμα τους.
   Να χαίρεσαι τον «τελετάρχη» σου! Να μου τον τυλίξεις για του χρόνου, να τον πάρω σπίτι!

Έτσι δεν έλεγε το προεκλογικό σας λογότυπο; «Δήμος για τα παιδιά μας»

   Τί τα κάνατε τα παιδιά αυτά Πρόεδρε; Τα φάγατε κι αυτά; Από τώρα; Τόσο νωρίς; Στο τέλος της πενταετίας τί θα μας απομείνει; 
    Δώσε λεφτά στα σχολειά για στολές, να ντυθούν «τα παιδιά σου» τώρα που έχουμε κρίση και δεν υπάρχει φράγκο...Δώσε ρόλο ηγετικό σε δασκάλους και μαθητές, για νά ΄χουν λόγο να παρελάσουν!

Καταντήσαν τα παιδιά μας νά ΄ναι μειοψηφία στην πομπή και οι «επίσημοι» περισσότεροι.

     Πήξαμε ένα μήνα σε εκδηλώσεις ενταγμένες στις Εορτές Εξόδου. Μας βουλώσατε τα μάτια νομίζετε; Εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, οι υπόλοιπες ήταν για τα μπάζα. Περιμέναμε όμως υπομονετικά, εμείς που παραφυλάμε κι έχουμε το νου μας, να φτάσουν οι εκδηλώσεις στο αποκορύφωμα του διημέρου της πομπής.
    Σκατά κι απόσκατα τα κάνατε! Φυσικό κι επόμενο βέβαια, αφού ούτε μεταξύ σας δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε, εσείς της δημοτικής εξουσίας.

      Θέλατε να γίνουμε και Πολιτιστική Πρωτεύουσα, μη χεεεεεέσω...

     Μπορεί κάποιοι αιρετοί της σημερινής δημαρχίας, να είστε όντως ντόπιοι, αλλά μάλλον σας έχει επηρεάσει  ο τύπος χωρίς χτες-ο τύπος χωρίς αύριο, και οι δράσεις σας  φανερώνουν αλλότριες προς την πόλη συμπεριφορές. Ο τύπος αυτός, είναι ό,τι πιο ΆΤΕΧΝΟ και ΆΜΟΥΣΟ έχει περάσει ποτέ! Οι γνώσεις του κάτω του μετρίου. Τις ιστορικές και εικαστικές του γνώσεις ας μην τις αγγίξουμε! Είδαμε τί έκανε στην Πινακοθήκη Μοσχανδρέου!  Λογικό να μην μπορεί να διοργανώσει εορτές ιστορικής μνήμης μετά μουσικής και πομπής!
    Τις αναθέτει λοιπόν στον σημερινό Πρόεδρο του Πνευματικού για καλύτερα, αλλά...φυστίκι η δουλειά! Με τέτοιο προϊστάμενο, που πας καημένε;

                        Δεν σκαμπάζουν τα παιδιά! 

     Και σαν να μην  φτάνουν όλ΄ αυτά, έρχεται με θράσος στον επίλογο άρθρου ηλεκτρονικής εφημερίδας  Μεγάλη Τρίτη, να δηλώσει ο Πρόεδρος του Πνευματικού στο τέλος των ευχαριστηρίων του προς...όλους: (το επικολλώ ως έχει)

«Είναι βέβαιο ότι οι εκδηλώσεις είχαν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, όπως είναι βέβαιο ότι και κάποια λάθη έγιναν αλλά και ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Όλα αυτά θα τα εξετάσουμε σύντομα με τους άμεσα εμπλεκόμενους και στη συνέχεια, σε χρόνο νεκρό ήρεμα με τη διαδικασία της ανοικτής διαβούλευσης ώστε την επόμενη χρονιά να διοργανώσουμε ακόμη καλύτερες γιορτές τιμώντας τους προγόνους μας όπως πραγματικά τους αξίζει και διαδίδοντας το μήνυμα της Εξόδου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος και της Ευρώπης»

     Τί εννοεί ο ποιητής; 
   Από πότε οι Εορτές Εξόδου μετριούνται με ποσοστά; Ποια κατά την γνώμη του τα περιθώρια βελτίωσης και γιατί δεν τα προ-εφάρμοσε;
    Θετικό που κατάλαβε και κατέγραψε τα λάθη του, αλλά ο «νεκρός χρόνος» τί σημαίνει; Πέφτει -κατά την κρίση του Προέδρου- η πόλη κάποια στιγμή σε νεκρό χρόνο και δεν το ξέρουμε; Κι αν ναι, πότε είναι αυτός, να τον κλάψουμε κι εμείς! 
    Εκτός κι αν εννοεί όλη την υπόλοιπη θητεία τους μέχρι τέλους 5ετίας! 

Τί μαργαριτάρια είν’ αυτά που πετάς αγόρι μου; Δώστε του επιτέλους έναν φιλόλογο παραμάσχαλα, να συμμαζεύει τις κοτσάνες του!

    Όσο για την εξέταση που θα κάνετε τελικά στον νεκρό χρόνο, τί να προλέξω; Άλλη μια πατάτα θα γενεί!  Αν προσπαθήσεις να βρεις λύσεις καλυτέρευσης με τους άμεσα εμπλεκόμενους- όπως αναφέρεις εσύ- αυτούς, που ευθύνονται για την φετινή  ομολογούμενη μερική αποτυχία σου, βράσε όρυζα...Δεν θα είναι ανοιχτή η διαβούλευσή σας, αλλά ΞΕΧΕΙΛΩΜΕΝΗ!


     Πρόεδρε, σε τοποθέτησε σε θέση καυτή. Γίνονται πράματα και θάματα κι εσύ βοσκάς αλλού! 
    ΗΟΤ SEAT η θεσούλα. Σε μηδενίζει και σε χλευάζει γιατί πιθανά ζηλεύει «το χθες σου» στην πόλη, κάτι που αυτός δεν έχει! Πρόσεχε το «αύριό σου» γιατί φέτος τά ΄κανες μαντάρα! 
   Χέσε τους εθελοντισμούς και τον μισθό και κάντηνε με βήμα γοργό να σωθείς! Άντε, γιατί κι εμάς η υπομονή μας σώνεται μ’ αυτά που βλέπουμε και διαβάζουμε...

Αυτά προς το παρόν.

   Μην ξεχνάτε, πως για μας τους Μεσολογγίτες, σημαντική είναι η πομπή του Σαββάτου και ό,τι αυτή σηματοδοτεί! 
    Φέτος την περιφρόνησαν και την αλλοτρίωσαν.  Μη σας μαυρίζω όμως άλλο την ψυχή κι έρχονται άγιες μέρες!

     Το θετικό στην όλη υπόθεση, είναι η μεγάλη συμμετοχή απ’ όλη την Ελλάδα και  η πόλη που γεμίζει κόσμο κι ανασαίνουν οικονομικά λίγο τα μαγαζιά μας, έστω για δυό μέρες.

Καλό Πάσχα παλικάρια και καλό αντάμωμα!
Το νου σας...                                                              saitologos@gmail.com