Κυριακή, 8 Μαΐου 2016

ΝΕΡΟ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ: ΚΟΛΟΒΑΚΤΗΡΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

                    
                «Ἀνδρῶν δὲ φαύλων ὅρκον εἰς ὕδωρ γράφε» 
             
                                      (Μένανδρος)

Μετάφραση: Τον όρκο αισχρών ανθρώπων, γράψε τον στο νερό 
                    (αγνόησέ τον)    Πριν χρόνια, γελούσα με την όλη κατάσταση. Μετά άρχισα να ψιλoπροβληματίζομαι. Κατόπιν, άρχισα να ενημερώνομαι καλύτερα επί του θέματος και τέλος σήμερα, είμαι θυμωμένος, είμαι έξαλλος, είμαι πυρ και μανία!

    Για το νερό κουβεντιάζουμε ρε παιδιά! Το νεράκι του θεού! Το νεράκι της μάνας φύσης! Πόσα χρόνια θα πίνουνε οι άνθρωποι δηλητήριο; Πόσο ακόμη θα πληρώνουν δερματολόγους να τους γιάνουν, απ' το σκατόνερο που πλένονται; Για πόσα χρόνια ακόμη θ' αγοράζουν νεράκι από τον περιοδεύοντα νερουλά της Κορπής;

   Δεν θα προσπαθήσω να ξεπλιδώσω, τις διάφορες κατά καιρούς απόψεις που έχουν ακουστεί για την λύση του προβλήματος, απλά θα εκφράσω κάποιους προβληματισμούς...

   Όλοι αυτοί οι πολιτικάντηδες, που προεκλογικά πέρασαν απ΄το Αιτωλικό για να υφαρπάξουν την χρυσή ψήφο των Αιτωλικιωτών, νεράκι βρυσούλας ήπιαν στις καφετέριες, στα μπαρ και στα φαγάδικα που χλαπάκιαζαν; Έβαλαν στο ουισκάκι τους ή στο ούζο που μπεκρόπιναν νερό Αντέλικου να τ΄αραιώσουν ή τα πίναν σκέτα; Πήγε το μπουκαλάκι σύννεφο και ήταν και κερασμένο!

   Υποψήφιοι βουλευτές, υποψήφιοι νομαρχιακοί, υποψήφιοι δήμαρχοι, έταξαν έταξαν και ξανάταξαν κι από κουκούτσι τζίφος!

   Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου, να λυθεί το πρόβλημά τους.
Ο μέγας Χάρι Καραπότερ της δημοτικής αρχής, ο τύπος χωρίς χτες-ο τύπος χωρίς αύριο, τρέχοντας, ασθμαίνοντας και επιτακτικά ζητώντας, έλαβε επιτέλους την πολυπόθητη έγκριση από τον άλλο μέγα μάγο, τον Περιφερειάρχη να υλοποιήσει την λύση, που εκπόνησαν μέσω ΜΕΛΕΤΗΣ, αξίας 2,7 και κάτι ψιλά εκατομμύρια ευρώ! Μελέτη για κατασκευή διυλιστηρίου στην πηγή, ώστε να καθαρίζεται το νερό κι ούτε γάτα ούτε ζημιά!

          Ρεεεεεεε! Μας δουλεύετε πάλι; Πιστεύετε ότι θα το φάμε κι αυτό;

   Με 2,7 εκατομμύρια ευρώ, εγώ θα τράβαγα σωλήνα κατευθείαν από τ΄Ακαρνανικά Όρη μέχρι το Αιτωλικό!

   Με 2,7 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι στην Αφρική στέλνουμε νερό!

   Για τόσο ζώα μας έχετε περάσει; Σκοπός είναι να πιουν γάργαρο, φρέσκο, καινούριο, κρουστάλλινο νερό οι άνθρωποι κι όχι να τους διυλίσετε το βρώμικο που έχουν.

                                    Διυλίζεται η λάσπη μωρέ;
                                   Καθαρίζεται η μούτιλ μωρέ;
                                      Τί άνθρωποι είστε σεις;
                      Τί άνθρωποι είναι κι αυτοί που θα το πιστέψουν;


  Ωραία! Αν κατασκευαστεί -ΑΝ- αυτό το διυλιστήριο και  " φάνε από τα μπετά, φάνε από τα σίδερα, φάνε από...φάνε από..." βλέπε το κινηματογραφικό έργο με τον Μαυρογιαλούρο, μετά τί;

  Μετά από τόσο φάγωμα, θα ολοκληρωθεί ποτέ; Κι αν ακόμη ολοκληρωθεί, ποιος θα το συντηρήσει αυτό το έργο, που κατά γενική ομολογία, το κόστος συντήρησης είναι υπερδιπλάσιο του κόστους κατασκευής;

     
                     Μέχρι πότε θα συντηρείται; Στο διηνεκές;

   Σήμερα, μόνο το 37% των Αιτωλικιωτών πληρώνουν τον λογαριασμό της ΔΕΥΑΜ.
   Οι υπόλοιποι αρνούνται και...πιθανά καλά κάνουν, γιατί ούτως ή άλλως δεν έχουν ίδιας ποιότητας νερό με τους Μεσολογγίτες. Οι μηχανές όμως των αντλιοστασίων δουλεύουν για όλον τον καλλικρατικό δήμο και μάλιστα με κόστος, ώστε ανοίγοντας την βρύση, να τρέχει τουλάχιστον -το όποιο νερό- για μαγείρεμα ή πλύσιμο χεριών στο Αιτωλικό! 

Η συντήρηση του υπάρχοντος δικτύου, είναι επίσης υπαρκτή κι αυτή με κόστος!

   Όλοι εμείς, πληρώνουμε, καλύπτοντας αυτούς που αρνούνται την πληρωμή, καθώς προσμένουν καινούριο νερό...Όταν με το καλό κατασκευαστεί το διυλιστήριο, που πιθανά καλύπτει τους Αιτωλικιώτες (κυρίως λόγω προεκλογικών δεσμεύσεων του εκλεκτού της καρδιάς και της ψήφου τους) ποιος θα πληρώνει το κόστος λοιπόν συντήρησης; Όλος ο καλλικρατικός δήμος ή μόνο η περιοχή του Αντέλικου, η οποία θα χαίρεται το καινούριο αγαθό;


     Δεν θέλω να φανταστώ, πως σαν μαλάκας, θα πληρώνω εγώ την απόφαση του μάγου τύπου, επειδή θέλει να ρουπώσει τους ψηφοφόρους του με βλακώδη ημίμετρα επίλυσης σε άπειρο χρόνο, του σοβαροτάτου προβλήματός τους!

   Δεν θέλω καν να φανταστώ, ότι τα υπέροχα μυαλά των αρχόντων του τόπου, δεν σκέφτηκαν να συνδέσουν το Αιτωλικό με το υπάρχον δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Μεσολογγίου, ως προέκταση!

  Σίγουρα η κατασκευή αυτή, έχει επίσης κόστος, δεν το αρνούμαι, αλλά άλλες μελέτες έχουν δείξει, ότι είναι μικρότερο και δεν έχει το τεράστιο κόστος συντήρησης στο διηνεκές!

   Όταν διαβάζω δηλώσεις Περιφερειάρχη προς τον Δήμαρχο Μεσολογγίου, πως το πρώτο έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, είναι το διυλιστήριο νερού Αιτωλικού, αρχίζει και με τρώει η τσέπη μου! Το νιώθω, λεφτά θα δώσω!

   Σιγά μην έπεσε η σταλαγματιά του μάγου περιφερειάρχη, για μια χούφτα πολίτες στο Αντέλικο! Κάτι άλλο τρέχει εδώ πέρα...Ολόκληρη περιφέρεια με τεράστιες ανάγκες, ανάγκες τρελές, αποφάσισε να φτιάξει πρώτο το έργο νερού Αιτωλικου;

   Σαν κάτι να βρωμάει...και σίγουρα δεν είναι  το νερό της Νίδοβας, που τακτοποιήθηκε μόνο με τα διακόσια χιλιάρικα Κουρουμπλή! Για τον τύπο χωρίς χτες-χωρίς αύριο, ισχύει βέβαια η λαϊκή ρήση "μάζευε κι ας είν΄ και ρώγες".


   Εγώ πάντως την αμαρτία μου θα την πω!

   Όταν βλέπω σε φωτογραφία τον δήμαρχο Μεσολογγίου σε τετ-α-τετ στιγμή με τον περιφερειάρχη να συμφωνούν για έργα, μια ανατριχίλα με διαπερνά!
   Μου κάνει, κάτι σε οπτικό "σχήμα οξύμωρον". Κάτι δεν μου κολλάει...  Τί άλλο να πω;
  Προσέξτε αδέρφια Αντλικιώτες, μήπως οι υποσχέσεις, είναι σαν αυτές ότι τάχα θα φτιάξει δικό σας Βαγιώνε!

  Προσέξτε τί θ' αποφασίσετε αδέρφια. Μην πείθεστε εύκολα με πιθανά ημίμετρα που θα κοστίσουν ο κούκος αηδόνι στο διηνεκές!

Το δηλητήριο, όσο και να το καθαρίσεις, δεν παύει να είναι δηλητήριο...
Εκτός κι αν σας δώσουν το αντίδοτο μαζί!


   Το παρακολουθούμε άγρυπνα το θέμα και θα επανέλθουμε!


                                                                              saitologos@gmail.com