Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ ΜΠΑΚΑΚΑΚΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

               Έβρεξε πολύ…

   Κανείς δεν μπορεί ν’ αμφισβητήσει πως ξεπατώθηκε ολονυχτίς κι ολημερίς να βρέχει! Δεν είναι όμως κάτι καινοφανές για το Μεσολόγγι. Όταν αρχίσει να βρέχει στην «ευλογημένη» πόλη μας, ξεχνά να σταματήσει!


   Τέτοια κατάντια όμως, είχαμε να ζήσουμε από τα Χριστούγεννα του ’81 παραμονές του ’82. Θυμάμαι τότε, είχαν βγει γαΐτες βόλτα στην πόλη και μετέφεραν τον κόσμο. Στα  Ταμπακαριά; θρήνος. Στον δε Αι- Σπυρίδωνα; σπαραγμός. Περιμετρικές δεν υπήρχαν κι έμπαινε το νερό της θάλασσας αεράτο μες στην πόλη!

   Η τωρινή περίπτωση δεν είναι ίδια. Δεν φούσκωσε η θάλασσα, αλλά τα μυαλά των υπευθύνων κι έμπασαν νερά!

   Κάποιοι λένε πως δεν λειτούργησε το αντλιοστάσιο. Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι. Τα μυαλά τους δεν λειτουργούν!

   Άλλοι λένε πως δεν καθαρίστηκαν έγκαιρα τα φρεάτια από την ΔΕΥΑΜ.
Αυτοί, ούτε την μύτη  από τα κάγκαρά τους δεν μπορούν να καθαρίσουν, περιμένετε να τα καταφέρουν με τα φρεάτια;

   Πιθανά ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ να ζει σε προσωπικό συννεφάκι. 
Πέστε του ν’ αφήσει τα σύννεφα και να προσγειωθεί σε καμιά γαΐτα, γιατί μας έπνιξε!

   Εικόνες τραγικές…είχα πολλά χρόνια να δω πολίτες να κλαίνε έξω από τις πόρτες των σπιτιών τους. Άντρες, γυναίκες, παιδάκια με σκουπόξυλα στα χέρια και πανιά, προσπαθούν να αναχαιτίσουν την δημοτική ανικανότητα. Προσπαθούν να στεγνώσουν την μουλιασμένη σαπίλα.

Νερό  θέλετε στ’ Αντλικό; Ελάτε στο Μεσολόγγι να πάρετε! Έχουμε περίσσευμα, χαριιιιιιιιιίζουμε! Πάρε κόσμε!

   Έχω σιωπήσει εδώ κι αρκετό καιρό.

   Μπροστά στην ανικανότητα, την βλακεία, τον κουτσαβακισμό, τί να περιγράψεις; τί να σχολιάσεις άλλο, όταν όλα τά ΄χεις πει;   Σε συνέντευξή του ο δήμαρχος σε βιντεάκι γνωστής ηλεκτρονικής εφημερίδας, ρίχνει ευθύνες  στον προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας, στην Σταρακά και την περιφέρεια, κατονομάζει την ΔΕΗ, ρίχνει τα βάρη στην στάθμη της θάλασσας και τέλος «καρφώνει» με το γνωστό στυλάκι του την εταιρεία κατασκευής του έργου στον εθνικό δρόμο, ότι ευθύνεται για τα «φερτά υλικά» που κατεβαίνουν με το νερό και φράζουν τα ρέματα και τα αποστραγγιστικά.

   Ρε φίλε, τί πίνεις και δεν μας δίνεις;

   Όλοι αυτοί, πολιτικά φιλαράκια κατά το δοκούν, δεν σε είχαν ενημερώσει για το κακό που ερχόταν; Εσύ δεν φταις πουθενά; Εσύ, δεν φέρεις καμία  ευθύνη; Όλοι οι άλλοι ευθύνονται εκτός από σένα; Τους άλλους ψήφισαν οι Μεσολογγίτες για το δημαρχηλίκι;

   Τόσον καιρό, δεν βλέπεις με τα μάτια σου τις κατασκευές στον εθνικό; Οι δικοί σου υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν σου εξήγησαν τί θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση νεροποντής; Αν όχι, είστε όλοι για τον διάολο! Όλοι για παραίτηση.

   Μόλις ξεμουλιάσουμε και στεγνώσουν τα βρακιά μας, θα είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε με χαρά τις παραιτήσεις σας!

   Από τις 7 η ώρα το πρωί, μας λέει στην συνέντευξή του, είναι στους δρόμους και προσπαθεί να συντονίσει τα ασυντόνιστα! 
   Πατούρα έγινε ο κακόμοιρος, όρθιος στους δρόμους της πόλης. Τον είδα και τον θαύμασα! Σαν μπακακάκι που βγήκε από χαντάκι έμοιαζε!


   Τί μπορεί αυτός να νιώσει;

   Τί ξέρει από αντλιοστάσια; Μεγάλωσε μ’ αυτά μήπως; Πήγε ραντεβού σε κάποιο απ’ αυτά όταν ήταν έφηβος ή μήπως έκατσε ποτέ σε κάποιο κρυμμένος με την παρέα του, για να στρίψει ένα τσιγάρο;
   Στάθηκε ποτέ ώρες στο αντλιοστάσιο στου Μάγερ όρθιος, περιμένοντας να ξεκινήσει η πομπή για των Βαΐων μήπως;

   Μπορώ να αναφέρω άπειρα παραδείγματα, τα οποία ανήκουν στην καθημερινότητα των Μεσολογγιτών. Τί θέλω ν’ αποδείξω μ’ αυτά; 
   Απλά, ότι οι πραγματικοί κάτοικοι αυτής της πόλης, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται και συντρέχουν όταν πιάνει νεροποντή, είναι τ’ αντλιοστάσια. 

   Ο τύπος χωρίς χτες-χωρίς αύριο, πότε πήρε πρέφα ότι δεν δούλευαν; Του αγίου…

   Βουλιάξαμε αδέρφια κι αυτή την φορά στην κυριολεξία. 
Έχουμε καταπιεί την καμήλα ενώ καθημερινά διυλίζουμε το κνουπ’! Μικροπολιτικές του δημάρχου και η  αντιπολίτευση σε μικροκόντρες για θέματα, που αφορούν μόνο την μελλοντική δική τους ανέλιξη στην θέση του δημάρχου.

Όταν το νερό σου φτάνει μέχρι το σώβρακο, τότε πρέπει ν’ αρχίσεις ν’ ανησυχείς.

    Μην περιμένετε να φτάσει μέχρι τα ρουθούνια και να πάτε σκαστοί. Φωνάξτε τώρα που είναι στο σώβρακο κύριοι της αντιπολίτευσης!
   Το να απέχετε από την παρουσίαση του προϋπολογισμού, δεν μου κλάνει μία!

   Το να είναι όμως ο Τέγας προϊστάμενος πολιτικής προστασίας κι εγώ να πνίγομαι, μου τσιτώνει το νευρικό σύστημα! 
  Σίγουρα είχε ενημερώσει λόγω θέσης τον δήμο για το κακό που ερχόταν, όλη η Ελλάδα το ήξερε. Αν κάποιοι κώφευσαν στην προειδοποίηση του, τότε έπρεπε να βγει σκούζοντας να τους καταδώσει, πριν μας βρει το κακό.

   Δεν μπορεί μόνη της μια Πυροσβεστική να σώσει έναν δήμο. Μόνο οι δημότες σώζουν έναν δήμο.

   Γράφοντας αυτές τις γραμμές, ακούω τις σειρήνες να ουρλιάζουν. Δεν μπορώ πια να ξεχωρίσω ποια είναι ποια… Πυροσβεστική; Ασθενοφόρο; Περιπολικά;
Στα πρόθυρα εγκεφαλικού, καρδιάς και γενικού νταμπλά ο γείτονας, βλέποντας το νερό να ορμάει μες στο σπίτι του. 
   Μαγαζιά μουλιασμένα, ψυγεία κατεστραμμένα, η Λαϊκή πατούρα! Το κτίριο της Παλαμαϊκής με 40 πόντους νερό ολόγυρά του.

Τρομάρα σας! Θέλατε και να το σώσετε… Είδαμε το σώσιμο και του καινούριου κτιρίου, του 2ου Γυμνασίου. Ποτάμι ο δρόμος του, πατούρα το σχολείο. Μας λυπήθηκε ο θεός κι έβρεξε Σάββατο που τα παιδιά μας είναι σπίτια τους κι όχι μέσα σε κάποιο από τα μουλιασμένα ρημάδια που κάποιοι αποκαλούν σχολεία.

Για τα λύκεια δεν το συζητώ. Ο δρόμος που οδηγεί σ’ αυτά, ένα με την θάλασσα. Το προαύλιό τους; Ιχθυοκαλλιέργεια.

Μην ξεχνιέστε!

   Πήραμε ό,τι μας αξίζει. Πήραμε ό,τι εμείς διαλέξαμε.

Ζητήστε ευθύνες πρώτα από τον εαυτό σας. Η δικαιολογία του «ευκολόπιστου» δεν περνάει πια. Αποφασίστε επιτέλους αυτό που πραγματικά θέλετε και μετά διεκδικήστε το. Μόνο τότε μπορείτε να ζητήσετε ευθύνες.

                    Μπακακάκι,  σώσε την πόλη που βούλιαξες!

                  Βατραχοπόδαρα έχετε φάει; Φοβερή νοστιμιά!